Styrketräning på en pilatesboll

styrketräning med pilatesboll kille gör styrketräning på boll.Pilatesbollen kan även användas i samband med styrketräning med vikter. Det är ett användningsområde som ökar och vi ger dig därför en inblick i hur du kan använda den i ditt träningsprogram. Vi vill betona att det bara rör sig om en kort introduktion och att det krävs mer kunskap och fler övningar för att kunna utnyttja pilatesbollen till fullo i din träning.

 

Varför använda pilatesbollen i styrketräningen?

Fördelarna är många. Du kan exempelvis göra mycket små riktningsförändringar när du lyfter, vilket innebär att du kan inrikta dig på det område där du har störst behov av att arbeta mest med musklerna. Du kan också se hur effektivt din kropp klarar av att kontrollera en vikt i rörelse, eftersom förlorad kontroll och kompenserande bålrörelser återspeglas i bollens rörelse. Slutligen, att använda pilatesboll i samband med att lyfta vikter stimulerar de stabiliserande musklerna att reagera när armarna eller benen utsätts för belastning, vilket har stor betydelse när träningen ska omsättas i praktisk idrott.

Hur kan jag använda pilatesbollen I styrketräningen?

De grundläggande kunskaper du hittills fått här på sidan utgör en god grund även för styrketräning med vikter. Principerna för god hållning, uppdragen mage, andning och styrkezoner ska användas på samma sätt som vid bålstabilitetsträning. Skador eller dåliga resultat är ofta en följd av att man inte är medveten om betydelsen av dessa faktorer.

 

Kom ihåg att du strävar efter att hitta de mest effektiva och säkra träningsmetoderna för att nå optimala resultat. Kom också ihåg att styrketräning med vikter på pilatesboll med god hållning ökar kravet på det neuromuskulära systemet på grund av den ökade aktivitet som krävs av de stabiliserande musklerna.

 

Du kommer att märka att din förmåga att bibehålla en perfekt hållning är beroende av hur trött du är. Du kommer också att bli fortare trött i början, eftersom det krävs större muskelaktivitet och koncentration under tiden du lär dig att utföra övningarna korrekt. Det är därför viktigt med tillräcklig återhämtning mellan seten, eftersom trötthet och försämrad koordination hänger nära samman, och leder till kompenserande rörelser i kroppen och försämrad effektivitet.

 

Den neuromuskulära uthålligheten kan variera från gång till gång, men genom att hålla ögonen på kroppens sätt att reagera och justera viloperioderna därefter får du ut mest av prestationen. Kom ihåg hållningen betyder allt!

 

Att träna för optimal muskelaktivitet på det här sättet har du stor nytta av i din idrottsutövning. En idrottsprestation är i högsta grad beroende av uthållighet, inte bara i enskilda muskelgrupper utan också i kroppens förmåga att om och om igen upprepa ett set övningar, vilket är beroende av komplexa muskulära interaktioner över tid.

 

När du börjar arbeta med bollen är det lämpligt att starta med lätta vikter och många repetitioner. Det krävs träning för att kunna parera bollens relativa instabilitet som stödyta och du behöver tid för att lära dig det nya muskelmönster som krävs. Det gör du lättast med låga vikter. Vi föreslår därför att du bara inför ett par bollövningar åt gången så att det inte stör ditt vanliga program för mycket eller frestar dig att testa vikter som du inte behärskar.

 

Två eller tre bålstabilitetsövningar under uppvärmningen stimulerar det neuromuskulära systemet, men de får inte trötta ut. Tanken är att förbereda kroppen för träning, inte att skapa en nackdel genom att trötta ut de mekanismer, som ska göra träningen mer effektiv. Av samma skäl ska de mest krävande övningarna ligga direkt efter uppvärmningen, medan tröttheten ännu inte gör sig påmind, och mindre krävande övningar göras efterhand som programmet fortskrider.

Tips

• Använd inte vikter på fötterna under någon av de här övningarna. Du försöker träna bålens stabiliserande förmåga att fungera som stöd och låsta fötter stimulerar fel muskler.

• Ta alltid hjälp av någon annan, särskilt under övningar som exempelvis, där bollen kan glida bakåt.

• Välj lättare vikter när du använder boll på grund av det ökade neuromuskulära kravet och ökad muskelaktivitet i hela kroppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *