Påstricket

Föreställ dig att du lägger en skiva franskbröd i en påse med ljummet vatten. Efter fem minuter har brödskivan omvandlats till en vattnig sörja som inte ser särskilt aptitlig ut. Gör om samma sak med en skiva surdegsbröd eller fullkornsbröd. Efter fem minuter har knappt något hänt och brödskivan ser nästan ut som när du lade i den i påsen.

Påstricket är en enkel illustration på vad som händer i magen. Franskbrödet som snabbt löstes upp har högt GI, medan fullkornsbrödet har betydligt lägre GI. Med hjälp av påstricket ser du snabbt att potatismoset, de överkokta snabbmakaronerna och många flingsorter har förfärande högt GI. Tillagningssättet kan också påverka GI-värdet, pasta som äts aldente, dvs lite kortare koktid har lägre GI än överkokt pasta osv.

One thought on “Påstricket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *