Påstricket

Tenk deg at du putter en skive hvitt brød i en pose med lunkent vann. Etter fem minutter, brødskive forvandlet til en vassen rot som ikke ser særlig appetittvekkende. Gjør det samme med en skive surdeigsbrød eller grovbrød. Efter fem minuter har knappt något hänt och brödskivan ser nästan ut som när du lade i den i påsen.

Påstricket är en enkel illustration på vad som händer i magen. Franskbrödet som snabbt löstes upp har högt GI, medan fullkornsbrödet har betydligt lägre GI. Med hjälp av påstricket ser du snabbt att potatismoset, de överkokta snabbmakaronerna och många flingsorter har förfärande högt GI. Tillagningssättet kan också påverka GI-värdet, pasta som äts aldente, dvs lite kortare koktid har lägre GI än överkokt pasta osv.

One Response to Påstricket

  1. Hej bra blogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *