Påstricket

Ímyndaðu þér að þú setja sneið hvítt brauð í poka með volgu vatni. Eftir fimm mínútur, sneið af brauði umbreytt í vot óreiðu sem lítur ekki sérlega appetizing. Gera það sama með sneið af Sourdough brauði eða heilhveiti brauð. Efter fem minuter har knappt något hänt och brödskivan ser nästan ut som när du lade i den i påsen.

Påstricket är en enkel illustration på vad som händer i magen. Franskbrödet som snabbt löstes upp har högt GI, medan fullkornsbrödet har betydligt lägre GI. Med hjälp av påstricket ser du snabbt att potatismoset, de överkokta snabbmakaronerna och många flingsorter har förfärande högt GI. Tillagningssättet kan också påverka GI-värdet, pasta som äts aldente, dvs lite kortare koktid har lägre GI än överkokt pasta osv.

One Response to Påstricket

  1. Hej bra blogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *