tiempo, nordic walking o correr?

tiempo, nordic walking y correr son las formas más comunes de ejercicio, pero las tres formas de ejercicio no sirve para todos. Es importante elegir el tipo correcto de ejercicio para obtener los máximos resultados. Se revisan las ventajas y desventajas y ordena a que ejerzan para elegir?

Durante la mayor parte de la historia humana ha sido cada vez más importante. När vi levde som samlare och jägare var vi ofta tvungna att vandra många kilometer. Vår uthållighet vid just gång är därför enorm. Vi kan om det krävs, är i god form och har mat med oss gå nästan hur långt som helst utan paus. Människan är byggd för promenader.

Bygg upp kroppen med gång
Gång är en bra motionsform för att bygga upp en grundform och hjälpa till med viktminskning. Risken för skador är liten och det är enkelt att få in promenader i vardagen.

Hälsofördelarna med gång kommer tidigt och är stora. Risken för en förtidig död kan minska med nästan 50% bara genom några promenader per vecka. Men satsa hellre på en daglig promenad om du vill öka fettförbränning, stärka muskler och få bättre syresättning.

Stavgång

Stavgång utvecklades under 50-talet i Finland som sommarträning för längdskidåkare. I USA är stavgång numera en av de populäraste motionsformerna och i Finland finns över 1 miljon utövare.

Stavgång förbättrar kondition och stärker muskler och skelett i armar, axlar, rygg och ben.

Fettförbränningen blir hög eftersom många muskler aktiveras. Det samma gäller konditionen. Förbränningen efter ett stavgångspass stiger med närmare 20% under ett dygn och hemligheten är just att flera stora muskelgrupper aktiveras.

Stavgång är snäll för kroppen

Den stora fördelen med stavgång är framför allt att musklerna blir jämnt belastade. Du blir därför inte trött lika tidigt och kan hålla på länge.

Risken för skador är mindre än vid gång eftersom belastningen fördelas över en större yta i och med stavarna. Du får ett extra stöd med stavarna och faller därför inte lika lätt.

Den höga fettförbränningen och den låga risken för skador gör stavgång till den perfekta motionsformen för överviktiga och äldre.

I många städer finns gratiskurser i stavgång. Det rekommenderas eftersom det är bra om man får in rätt teknik tidigt.

Löpning

Löpning är motionsformernas turbo. Du förbränner kalorier och fett snabbt och arbetar med många stora muskelgrupper. Löpning ger snabba resultat när det kommer till kondition och viktnedgång.

Det brukar påstås att du förlänger livet med lite mer än tio minuter för varje kilometer som du springer. Det kan mycket väl stämma. Det är svårt att bli överviktig när du löper regelbundet. Dessutom stärks immunförsvar och risken för diabetes och andra sjukdomar minskar.

För att bibehålla kondition och vikt krävs regelbunden träning. Detta är svårare att klara med löpning. För din hälsa är det bättre att ta en promenad dagligen än att du springer en gång i veckan.

Löpning är bra för hjärnan

Har man problem med ångest och nedstämdhet är löpningen en av de bästa träningsformerna. Kombinera den med styrketräning för maximalt resultat. Löpningen sätter fart på endorfiner, cannabioler och andra trevliga signalsubstanser.

Samtidigt minskar stresshormonerna adrenalin och kortison.

Lär dig gå innan du springer

Risken för skador av löpning är tydlig om du är otränad. Innan du börjar med löpning måste du därför bygga upp muskler, skelett och kondition. Gång och stavgång är utmärkta val för detta.

När grundkonditionen har kommit och du vill börja med löpning är det viktigt att växla mellan gång och löpning under träningspasset. Risken för skador finns ju fortfarande kvar och du behöver därför fördela belastningen mellan fler muskler. Gång och stavgång gör detta åt dig.

Har du problem med leder är löpning fel motionsform. Växla och kombinera istället mellan gång, stavgång och cykling.

Runners high

tiempo, stavgång och löpning kan alla tre ge runners high. Runners high innebär att kroppen släpper lös signalsubstanser som ger en angenäm sinnesstämning. Ingen vet med säkerhet vad som orsakar runners-high men flera hormoner och signalsubstanser tros ha betydelse.

Troligen handlar det delvis om s.k. endorfiner vilka har en effekt besläktad med de narkotiska opiaterna (kodein, morfin m.fl.). Effekten av endorfinerna kan vara lokaliserade i kroppen och utöva sin effekt utanför det centralanervsystemet.

Vad som talar för detta är att endorfiner inte klarar att passera hjärna-blodbarriären. Trots att de inte passerar in i hjärnan uppfattar vi fortfarande deras verkan. Det kan också tänkas att endorfiner släpps lös i hjärnan och utövar en verkar genom det.

Troligen släpper kroppen också ut kroppsegna cannabioler. Dessa ämnen är besläktade med de aktiva substanserna i cannabis. Cannabiolerna släpps lös när du avslutat ett hårt träningspass. Den lugnande effekten du känner där muskler och sinne slappnar tros bero på dessa.

Vid viss typ av träning släpper kroppen ut mer serotonin än annars. Detta gäller framför allt styreträning.

Övernitiska styrketränare tar ofta tillskott med aminosyran tyrosin för att minska produktionen av serotonin och istället öka produktionen av dopamin eftersom serotoninet kan göra dig trött och seg så att du inte orkar träna lika länge. De flesta uppskattar dock en extra dos serotonin. Vilken roll som serotonin kan spela för runners-high är tämligen outforskat.

Runners high är enklast med löpning

Det går snabbare att uppnå runners high med löpning än med gång och stavgång. Det finns många teorier kring det här, men principen bör vara att kroppen helt enkelt belastas mer vilket gör belöningen viktigare.

Om du har fått runners high tidigare är det betydligt enklare att få det igen. Innan du har fått din första runners high kan du behöva slita med löpningen många månader. Det är lättare att få runners high ju längre du löper. Hastigheten är mindre viktig.

Vilka skor man väljer kan spela roll för hur lätt den första upplevelsen kommer. Det verkar finnas ett samband mellan just fotsulorna och runners high även om ingen säkert vet hur. En teori är att blodkropparna som slås sönder i fotsulorna får endorfiner att släppas lös.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *