Påstricket

Forestil dig, at du sætter en skive hvidt brød i en pose med lunkent vand. Efter fem minutter, den skive brød omdannet til en vandig rod, der ikke ser særlig velsmagende. Gør det samme med en skive surdejsbrød eller fuldkornsbrød. Efter fem minuter har knappt något hänt och brödskivan ser nästan ut som när du lade i den i påsen.

Påstricket är en enkel illustration på vad som händer i magen. Franskbrödet som snabbt löstes upp har högt GI, medan fullkornsbrödet har betydligt lägre GI. Med hjälp av påstricket ser du snabbt att potatismoset, de överkokta snabbmakaronerna och många flingsorter har förfärande högt GI. Tillagningssättet kan också påverka GI-värdet, pasta som äts aldente, dvs lite kortare koktid har lägre GI än överkokt pasta osv.

One Response to Påstricket

  1. Hej bra blogg

Efterlad et Svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *